2015. december 30., szerda

Elfeledett apró kincsek.

Nálam sok az apróság, mindig beszerzek egy újabbat, mert hirtelen beleszeretek és aztán van hogy feledésbe merül. Nem azért mert már nem tetszik, hanem mert elcsomagolom és elteszem, aztán csak akkor kerül elő, ha tüzetesen takarítok a szekrényekben. Viszont élmény a szekrényekben pakolni nálam, mert mindig találok valamit aminek újra tudok örülni :)
Pont így történt most is. Az íróasztalomat tettem rendbe, a kis fiókokat is kiszortíroztam és akkor került elő ez a szép két kisméretű csempe. Egy klemátisz és egy papucsorchidea csodás kézzel festett képével. Most nem teszem el, szem előtt hagyom, hátha jön egy gondolat, hogy milyen díszítésre is használhatnám fel őket....






2015. december 27., vasárnap

Festett kanalak

Mindig is titkon irigyeltem azokat, akiknek megadatott hogy gyönyörűen tudjanak rajzolni. Nekem is van kézügyességem, ha foglalkoztam volna többet a rajzolással, akkor én is tudnék most szépeket alkotni, de sajnos hiába ment jól a rajzolás gyerekkoromban, sok éven át nem foglalkoztam vele és mostmár ügyetlennek érzem a kezeimet. Viszont ezeket a szépséges kanalakat egy nálam ügyesebb hölgy készítette, Kinga, aki a http://redcountryhazataja.blogspot.hu/ oldal tulajdonosa. A vitrinemet díszítik év közben, de most az ünnepekre elő is kerültek. Kedvenceim ők is!












 

2015. december 20., vasárnap

Miért eszünk halat karácsony estén?


A kép a http://propercourse.blogspot.hu/ oldalról való.

Hogy mennyire igaz, nem tudhatom, de megjelent a korabeli újságban.



Egy híres történettudós, Neumann- StreL kikutatta a karácsonyesti halevés eredetét. Ez a kereszténység legelső idejéből származik. 

Tudvalevőleg nagy üldöztetésnek voltak kitéve az első keresztények, kivált a római birodalomban. Akiről kiderült, hogy az uj hit követője, kinzásra és halálra itéltetett. De a lelkes ujhitűek még a halál veszedelmével is daczolva, folytatták titkos összejöveteleiket. A legbiztosabb hely kinálkozott nekik a földalatti katakombákban, ahol éjjel jól el lehetett rejtőzni. Hogy az árulástól óvhassák magukat, titkos üdvözlési formulát határoztak meg. Ez következőképen hangzott: Jesus Christus Theon Yios Soter. És e szók első betűi Ichtys, egy görög "hal" értelmű szót alkottak. Így lett a hal a kereszténység symbóluma. A katakombákban gyakran találtak halképeket, melyek ennek bizonyságul szolgálnak. Az egyik fülkében hal látható, melynek hátán kenyér és egy pohár bor van mintázva. Ez bizonyosan az utolsó vacsorát jelképezi, mert alatta az ott eltemetett halott részére imádság van bevésve és egy felszólítás a szent áldozásra: "a jámborok megváltója nyujtja neked a legédesebb eledelt és italt, kezében a hal vigasztaló képét tartva. " Más helyen ismét hal látható, hátán hajóval, ezt a kutatók úgy értelmezik, hogy az Krisztust jelképezi, ki az egyházat viszi. 

A hal alakját ismertetőjelnek is használták. Ha az egyik hivő meg akart róla győződni, vajjon ismerőse is követi-e az uj hitet, de magát nem akarta elárulni, véletlenül halat rajzolt az asztalra megnedvesített ujjával. A beavatott megértette a jelet, de másnak föl sem tünt. 

Keresztény lakománál soha nem hiányzott a hal az asztalról és ez nem tünt föl, mivel a rómaiak kedvelték a halat. Karácsony estéjén mindig összeültek  hivők, hogy Urunk születésnapját ünnepeljék és akkor mindig ponty került az asztalra. E szokás aztán a kereszténység terjedésével együtt azegész világon elterjedt és a karácsonyi asztalról soha nem szabad a halnak hiányoznia. A legtöbb országban a pontyot használják leginkább e czélra, még pedig lengyelesen elkészítve. 

Háztartás 1902. decz. 10.



 

2015. december 19., szombat

Virágzó gyümölcsfa galyak karácsony előestéjére 1902.

Igaz, hogy idén márlemaradtunk, de jövőre meg lehet próbálni mindenképpen!

Bizonyára számos kedves olvasónk előtt ismeretlen az a több vidéken elterjedt népies szokás, mely annyiból áll, hogy egy pár féle gyümölcsfa galyat a szent karácsony estéjére virágzásra serkentenek. Akik előtt talán még ismeretlen e kedves szokás, azok kétségkivül örömmel fogják az eljárást megkisérelni. Különösen hölgyeinknek nyujt kellemes foglalkozást s ha sikerül, kedves önérzettel fogják e ritka produkcziót a karácsonyestén szemléltetni. Az egész eljárás különben annyiból áll, hogy deczember 4-én Borbála napkor lemetszünk a cseresznye, szilva, mandula, őszi baraczk és sárgabaraczk fáinkról egy-két  25-35 cm hosszu, virágrügyekkel bíró galyat, melyet a megszedés után egy-két bőnyílásu üvegbe teszünk, melynek fenekére egy-két darabka faszenet is tettünk előzőleg s így azután megtöltjük vízzel. Az üveget ekkor egyszerűen szobáinkban valamely szekrény tetejére állíthatjuk ahol a kis gyümölcsfagalyak minden további kezelés nélkül 21 nap múlva, tehátéppen karácsony estéjére fognak ki fognak virulni.  Magától érthetőleg nem oly teljesek a virágok, mint a szabad természetben láthatjuk, mégis ez időszakban elég érdekes látványt képez. Tessék kisérletet tenni. 

Háztartás 1902. deczember 1.


 

2015. december 18., péntek

Karácsonyi babonák 1898-ból



Mikor tíz órakor harangoznak, felterítik az asztalt, egyik sarkára az abrosz alá kenyeret, a másikra egy szem diót, a harmadikra gyűrűt, anegyedikre egykis földet tesznek. A leányok ezt nem látták. Most egynek bekötik a szemét, háromszor az asztal körül vezetik s ahol megáll, a diónál azt jelenti, valami veszedelem éri, a föld a jó életet, a kenyér áldást, a gyűrű férjhez menetelt jelent.


Fél dióhéjakat töltünk tele olajjal és mécsbelet teszünk bele, ezután a vízparton meggyujtja minden leány a maga mécsét s beleeresztik egyszerre a vízbe. Amelyiké legelől úszik, az megy férjhez előbb.



 

2015. december 17., csütörtök

Filmajánlás

Ha valaki még nem látta volna, jó szívvel ajánlom annak ezt a filmet.

 Az élet csodaszép -1946


Nagyon szép film... És nagyon igaz a mondanivalója... Szép karácsonyi történet.













 

2015. december 15., kedd

Napi étlapok deczember második felére 1898-ból.

Még mindig le vagyok ragadva az 1898-as Háztartás könyvemnél. Remélem más is szívesen olvassa amit megosztok belőle. Gondoltam ma megmutatom abban az időben milyen étlapot javasoltak a mai naptól (deczember 16) a hónap végéig a háziasszonyoknak napi bontásban. Többhöz a teljes recept is közölve van. Ha megtetszik valakinek valamelyik írjon hozzászólást és szívesen bemásolom.

Akkor neki is kezdek:

 

A fotó a http://old-photos.blogspot.de/ oldalról való

Péntek, decz. 16: Ikraleves, sajtos tojásétel, ponty vörös borral, kávéfelfujt.

Szombat, decz. 17: Lencseleves kolbásszal, sonkapástétom, tüzdelt marhahus, baraczkos derellye.

Vasárnap, decz. 18: Aranyos metéltleves, libamáj kocsonyában, nyulfilets á la provencale, orosz pite.

Hétfő, decz. 19: Hamis csokoládéleves, száraz borsó husszeletekkel, fogoly czitrommal, franczia omlette.

Kedd, decz. 20: Kenyérleves, husos makkaróni, ürüczomb spékelve, gesztenyekrém.

Szerda, decz. 21: Velőgombóczleves, vagdalt nyul, borjufricandeau, hasábos tészta.

Csütörtök, decz. 22: Leves rizshalgaluskával, ludvér zsemlyével, libapecsenye, csokoládéfelfujt. 

Péntek, decz. 23: Gesztenyeleves, paprikás hal, gombafőzelék, csokoládétorta.

Szombat, decz. 24: Borleves, töltött tojás, heringsaláta, mákos metélt.

Vasárnap, decz. 25: Májpuréeleves, libamáj aszpikban, töltött káposzta, pulykapecsenye, olasz salátával, vegyes krém.

Hétfő, decz. 26: Tejgaluskaleves, karfiol vajjal, őzhát befőttel, kávés fánk krémmel.

Kedd, decz. 27: Fogoly galuskaleves, főtt hus körözve paradicsommártással, töltött burgonya, kiflipép.

Szerda, decz. 28: Uri gombaleves, páczolt marhanyelv, babfőzelék sertéskarajjal, almás rétes.

Csütörtök, decz. 29: Füstölt kolbászleves, sajtkádkák, angol marhapecsenye, burgonyakuglóf.

Péntek, decz. 30: Piritott daraleves, harcsás káposzta, kék kel gesztenyével, piskótatekercs.

Szombat, decz. 31: Szalonnagombóczleves, rizs sonkával, tűzdelt fehérpecsenye, turós fánk.

Esetleg adjak közre pár karácsonyi süti receptet is?



Le vagyok nyűgözve!

Most reggel álmosan a gép elé ülve bekapcsoltam a facebookot. Ott az egyik bútorfestős csoportban jöttek velem szembe Skultéti Orsolya képei. Hihetetlen ez a hölgy milyen gyönyörűséget tud barkácsolni. Antik kicsi házikó, berendezve, kerttel. A Ferrero Rocher mutatja, hogy mekkora is a házikó valójában.

Az antikolt falak, a felázott aljzat... A képek magukért beszélnek. Én meg le vagyok nyűgözve!










 

Most látom, hogy van honlapja is Skultéti Orsolyának.



2015. december 14., hétfő

Régi karácsonyi fotók

A facebook Old Photographs oldala osztott meg ma pár régi karácsonyi képet. Nem bírtam ki hogy ne osszam meg. Aki szereti a régi képeket ha oda látogat talál sok szép régi képet.








 

2015. december 13., vasárnap

A csipkerózsa gyümölcs liqueur

Ilusztráció: Mary Cicely Barker


A csipkerózsa gyümölcs liqueur

Vegyünk dértől megcsípett csipkerózsa magtokját, préseljük ki erősen. Öntsünk 1 liternyi mennyiségre 3 liter tiszta pálinkát, ajunk hozzá 3/4 k. törött, fehér kandisczukrot, habarjuk jól össze és öntsük az egészet egy kókorsóba, mely nyolcz nap folyamán meleg helyre állítandó. Végül az egész oldat itatós papíron keresztül szürendő, s üvegekbe öntendő, melyek óvatosan be lesznek dugaszolva. Egy pár hét múltán a liqueur használatra kész.

A Kert 1897. dec.


   

2015. december 12., szombat

Fagyott tobozok készítése 1898-ban

És íme, a tegnapi bejegyzéshez:



Fagyott tobozok készítése

 

Ezen fagyott tobozok az égő gyertyák fényében igen gyönyörűek.

Így készítjük:

A közönséges tobozok kefével, meleg vízzel megtisztítandók és erős timsóoldatba teendők, melyben negyed óráig forrni hagyjuk. Aztán az edényt levesszük a tűzről, mire gyönyörűen fényló jégburokkal takarvák, a tobozba egy sodronykamócskát alkalmazunk és a fára aggatjuk.