2010. március 9., kedd

a sárolográf

Családom német ága az 1700-as évek végén vándorolt be Bavariából Baranya megyébe, Nagyárpádra. Még dédapám is ott született 178 év múlva. Baranya megyét előszerettel kutatom és határtalanul boldog vagyok, mikor őseim apró nyomaira rátalálok. De most ne erről meséljek...Több régi könyvem és újságom is van Pécsről és környékéről.Most nézegettem pont az egyiket és megakadt a szemem valamin, amiről azt gondolom, nem lehet nem megmutatni, sőt kimondottan kéri hogy bemutatásra kerüljön. Egy hírdetésről van szó. Az újság 1903-ban lett kiadva, viszont ami benne van..... Nem is gondoltam, hogy akkoriban ilyen szerkentyű létezett. A sárolográfról beszélek. Íme.Akárhogy is nézzük, a mai fénymásoló ősapja lehetett. Sokszorosító papír és tinta... 150 lenyomat készítése... Nagyon tetszik!!!! Az érdekes az, hogy próbáltam rákeresni az interneten, de nem találtam róla semmit.Ugye ezt meg kellett hogy mutassam?:-)5 megjegyzés:

bolyet írta...

Persze,mindenképp meg kellett, hogy mutasd!!:-))
Hihetetlenül modern ez a hirdetés.Gyakorlatilag ma is állná a helyét...elképesztő!

metikus írta...

Hogy hogyan működik, nem tudom elképzelni, de nagyon klassz. A hirdetés, világos, lényegre törő, érthető, le a kalappal a hirdető előtt!

Chosy írta...

Hát ez nagyon komoly! :)
Még sosem hallottam róla, és engem is meglepett.
Köszönjük, hogy megmutattad!

Martha írta...

Hogy mikre nem bukkan az ember-fia? Még miket rejthetnek a régi könyveid? Milyen jó hogy nyitott szemmel jársz - más értéktelen kacatnak nézte volna. Köszönjük Neked.

bolyet írta...

Díjeső nálam Neked!:-))

Kerti szerszám keretben

Itt az ősz és a kertben nyaralt szobanövényeket pakolászom befelé a teleltetőbe. Itt tartom azokat a  tárgyaimat is amik felújításra várna...