2010. április 30., péntek

Rebarbara

A héten szabadságon voltam, tettem, vettem, rendezkedtem.Lassan vége a hétnek, és azt veszem észre, hogy hiába tevékenykedtem, annyi minden megmaradt. Hétfőtől indul megint a munka, szabadidőm visszaesik jócskán, úgyhogy megint sokasodni fog a tennivaló.
Időm jó részét a kertemben töltöttem. Ültettem, átültettem, szaporítottam, kiszállásoltam a benti virágokat, stb.

Amiről írni szeretnék ám most az a rebarbara.



A Börzsönyben Szüleim telkén volt egy rebarbara bokor, ami sosem fejlődött. Hogy miért az rejtély maradt máig. Tavasszal elkezdett hajtani és nyárra eltünt.... Úgy határoztunk Édesanyámmal, hogy én elhozom és megpróbálom nevelgetni. Régebben már volt ilyen növényem és hatalmasra nőtt. Sokan szeretik , mert felhasználható mindenféle finomságba.
Cukrász lányomtól kaptam egy receptet, de mivel még pici a bokor, nem tudtam kipróbálni. Nyáron remélem lesz rá lehetőségem.
Közreadom a receptet, hátra valakit érdekelne...

Rebarbara sorbet ( tulajdonképpen egy jégkásáról beszélünk)

Hozzávalók:
0,5 kg rebarbara
7 dl. víz
3 dl tokaji bor
0,5 kg cukor
citromlé, szegfűszeg, fahéj, só

A hozzávalókat fel kell főzni, átturmixolni.( Szandra lányom azt mondja ők még át szokták utána présen is nyomni.)
Azután az egészet kásásra fagyasztani. (Kásás akkor lesz, ha fagyasztás közben mindig kevergetjük.)

Ha elkészült, tálkákba szedjük és fogyasztható. Ennyi az egész.
Jó étvágyat hozzá!

4 megjegyzés:

Ildifolt írta...

Szia Pepi!
Nagyon örülök a rebarbaráról szóló bejegyzésednek. Az idén kezdtem el gondolkodni azon, hogy vajon hogyan is lehetne telepíteni a kertembe. Magról, vagy esetleg lehet kertészetben tövet kapni? Erről tudsz-e valamit? Nagyon szép ám a kertes blogod is!

Martha írta...

Érdekes hogy csak a szárát hasznosítják, mi lesz a levelével, azt gondolnám hogy abból készülnek a finomságok, de nem!!

Pepi írta...

Szia Compot!
Szerintem előfordulhat kertészetben is tő, de ha szoktál esetleg vaterán vásárolni, akkor jelenleg is árulnak magot. 150ft/ 2 db. Sőt! jelenleg van fenn konténeres is 350 ft-ért. Üsd be a vatera oldalán akeresőbe, hogy rebarbara és kiadja a találatot. Ha esetleg nem megy, segítek szívesen, írj egy emailt nekem a fuligabi@yahoo.com címre és megbeszéljük.

Pepi írta...

Martha! Ezt sajnos én sem tudom hogy levelét mire lehetne hasznosítani. Mikor gyerek voltam,Édesanyám mindig vaníliás pudingot ízesített a rebarbarával és nagyon szerettem.

Kerti szerszám keretben

Itt az ősz és a kertben nyaralt szobanövényeket pakolászom befelé a teleltetőbe. Itt tartom azokat a  tárgyaimat is amik felújításra várna...