2010. szeptember 21., kedd

Az 1880-as évek divatja


Egy kis szemezgetés a Pesti Hírlap 1928 évi kincsesházából


Az 1880-as évek végének divatja



"A divat istennője mindig elég okot szolgáltatott a gáncs, a gúny mestereinek, írásban és képekben. Ezekben az években különösen igazuk volt a szatírikusoknak, mert hiszen akkor uralkodott a legborzalmasabb szörnyűség, amit a divat produkált, amióta Éva anyánk óta a hölgyek öltözködnek e földön. Ez volt az úgynevezett turnür, amelyről plasztikus képet ád a Bolond Istók "


Sok meghökkentő és érdekes olvasmány van ebben a kis könyvben, majd mutatok még belőle részleteket.



éve

5 megjegyzés:

Martha írta...

Jaj, de szeretem ezt a részét is az antikvitásnak. Mondhatnám a számból vetted ki a szót...
Felbecsülhetetlenek ezek a kincseid is... Van-e valamilyen terved, ötleted ezt az örökséget átmenteni a mai nő számára, kíváncsi vagyok az ötleteidre???
Nekem 1920-30 as évekből van 'Magyar Úriasszonyok Lapja' gyűjteményem... Egy időben foglalkoztatott a divattervezés is beiratkoztam egy szabás-varrás tanfolyamra... lehet hogy ez a téma már csak a lányaimnak, unokáimnak marad meg örökségül.

Kőrösi Mercédesz írta...

Ez a felpolcolt fenékrész, hát, elég érdekes volt... Derékon a fűző, fenéken a "párna"... örülök h ma lazábban öltözködhetünk. Persze van, ami tetszik a régi korok divatjából.... Köszi!

Tiffanylda írta...

Most találtam rád! Gratulálok mindhárom blogodhoz, egyik jobb, mint a másik!!!
Ami az akkori divatot illeti, nem mennék messzire érte...:) Mindenesetre nagyon érdekes!
Nagyszerű dolog megbecsülve megőrizni "eleink" dolgait! Nekünk is van rengeteg én is nagy gyűjtögető vagyok, kertészkedünk is rendesen, férjem pedig a családfákkal törődik, úgyhogy valószínű többször bekukkantunk!:) Köszönöm az élményt!

bolyet írta...

Hű de klassz!!Még-még!!!!

Olyan érdekes, izgalmas világ!
Nagyon csinik a hölgyek!:-))

Pepi írta...

Örülök, hogy Ti is szívesen böngészitek ezeket a régi dolgokat. Van egy pár fényképes cikk, majd sorjában mutatok be belőlük párat.

Kerti szerszám keretben

Itt az ősz és a kertben nyaralt szobanövényeket pakolászom befelé a teleltetőbe. Itt tartom azokat a  tárgyaimat is amik felújításra várna...