2010. február 14., vasárnap

kutatás



Nekem nagy szenvedélyem a családfakutatás. Főleg ősszel és télen szoktam intenzívebben foglalkozni a levéltári kutatásokkal, nyáron a kertem kerül előtérbe. Olyankor is foglalkozom azért a dologgal, de inkább a rokonokat látogatom. Ha elődeinket kutatjuk, ami a legbiztosabb a régi anyakönyvek böngészése. Nagyon sok anyakönyvet mikrofilmre vettek, amelyek bárki számára megtekinthetőek ilyen módon. Csak be kell mennünk egy levéltárba, (van ahol előre be kell jelentkezni), kiválasztani a megfelelő mikrofilmet és máris nekieshetünk a keresgélésnek. A filmekhez van speciális gép ami megkönnyíti a munkánkat.



A filmtekercseket a gép aljába fűzzük be és így tekerjük át egyik oldalról a másikra.



Jártam a salgótarjáni levéltárban, ahol nagyon ultramodern gép is volt, ami csak egyetlen gombnyomásra működött. De nem ez az elterjedt, a legtöbb levéltárnak még elég régi gépeik vannak.

Ha elhelyezkedtünk, máris böngészhetjük a régi anyakönyvek tartalmait...






10 megjegyzés:

3Gracia írta...

Ez nagyon érdekes lehet! Még ilyen gépet sem láttam! Te melyik ágig kutattad fel a családfátokat?

3Gracia írta...

És nagyon tetszik az új design : ) !

Pepi írta...

Minden ágat kutatok már több éve, 2 ágon már az 1600-as évekig megvan a családfám. :-)

bolyet írta...

Ez nagyon-nagyon érdekes!!Én is szeretnék nekilátni a kutatásnak de halvány fogalmam sincs,hogy milyen alapadatok szükségesek?Sajna minimális infóm van a családomról..elsősorban az apai ág érdekelne mert már a nevünk is "egyedi".Tudnom kéne, hogy honnan származik illetve hol született a nagypapa?

Pepi írta...

Csak úgy tudsz elindulni ha van egy biztos születési időd és helyed. Ha azt kikeresed a megfelelő anyakönyvből, akkor máris látni fogod a szülei nevét. Ha megpróbálod megkeresni a szülei házasságát, akkor már annak a szüleinek a nevét is megtalálod, mert a házassági anyakönyveknél a házasok szüleit is legtöbb esetben feltüntették. Érdekelne nagyapád foglalkozása és neve, meg hogy hol élt. Írd meg nekem a fuligabi@yahoo.com-ra. Hátha van adatom amivel tudnék segíteni.

3Gracia írta...

Egyszer remélem lesz időm arra, hogy én is nekilássak a kutatásnak, talán ha a Lányok picit nagyobbak lesznek, mert nagyon érdekel engem is!

bolyet írta...

Hú, azt megköszönném!!Holnap jönnek a szüleim és megpróbálok kideríteni valamit.Úgy rémlik, hogy Jászárokszállás van a dologban.Nagyon érdekel...mert ez a Bolye név nem gyakori...!

Tündérlátta írta...

Nagyon izgalmas lehet a családfakutatás. Mi elég sokáig vissza tudjuk vezetni az apai családfát, de érdekelne honnan telepüdtünk be. A levéltár pedig külön izgalmas hely lehet a sok-sok régi irattal.

Pepi írta...

Azért is érdemes minnél hamarabb hozzáfogni a kutatáshoz, mert még lehetséges hogy találunk oldalági rokonokat, akik rengeteget tudnak segíteni. Én a nyáron bukkantam rá, dédapám egyik testvérének a leszármazottaira, akiket meg is látogattam, nagyon kedvesek voltak. És képzeljétek él ott az egyik rokonomnak az anyósa, egy 99 éves néni, aki remek emlékezőtehetséggel bír és találkozott még az ükpámmal is. Mesélt róla sokat, még elvittek ükapámék egykori házába is, amit ugyan átalakítottak azóta, de még a régi míves padlásfeljáró ajtó állt most is. Olyan jó volt látni! Úgyhogy mindenkit csak bíztatni tudok, ha sokat várunk egy idő után sajnos nem tudunk már olyan embereket találni akik tudnak mesélni régen élt elődeinkről....

Chosy írta...

Ez a gép elég jó állapotban van! Amik a lángliliom utcai kutatóban vannak, azok már elég régiek, sajnos sok rossz is belőlük, elcsúszik a kép, nyikorog, stb..
De viszont van hangulata a mikrofilmes kutatásnak, én nagyon élvezem azt a csendet, és a "régi szagot" ami az ilyen kutatótermekben van!

Kerti szerszám keretben

Itt az ősz és a kertben nyaralt szobanövényeket pakolászom befelé a teleltetőbe. Itt tartom azokat a  tárgyaimat is amik felújításra várna...